Megareksi

Megareksi er en spiseforstyrrelse eller en kroppsbildeforstyrrelse, som innebærer man blir veldig opptatt av å få store muskler. Personer som lider av megareksi blir sykelig opptatt av kosthold og trening for å øke størrelsen på kroppens muskler. Megareksi rammer spesielt gutter i ung alder som vil ha store muskler og bli sterkere. Sykdommen er en psykisk lidelse, men har ikke noen offisiell diagnose.

I dagens samfunn er det stort kroppspress både på kvinner og menn. Hvis man tar en titt på reklame i aviser, TV eller sosiale medier, oppdager man at de fleste mannlige modeller, tegneseriefigurer eller skuespillere har ganske ekstreme kropper. Dette overføres igjen til samfunnets menn og kvinner, og megareksi er muligens et resultat av dette. Sykdommen finnes først og fremst blant unge menn som befinner seg i treningsmiljøer hvor det sentrale er å bygge store muskler.

Årsaken til lidelsen er noe uvisst, men man antar at miljø har mye å si for akkurat denne lidelsen. Det er imidlertid gjerne slik at yngre menn som omgås eldre og større menn i treningsmiljøer lett kan bli påvirket av meninger og syn de har på trening, muskelbygging, kosthold, osv. Mediene fokuserer mye på at menn skal være muskuløse med en lav fettprosent, og for å oppnå en slik lav fettprosent kreves ganske harde treningsprogram og strengt kosthold.

Personer som lider av megareksi fokuserer veldig mye på hvordan musklene ser ut. Dette innebærer konstant fokus på hvor store musklene er og hvilken figur de har. Både muskelens konsistens og sammensetning er viktig, og et slikt detaljert fokus gjør at man finner mange områder på deler av muskler man ønsker å forberede. Dette ønsket om å forberede deler av musklene skaper et veldig fokus på ekstreme, sære og veldig spesifikke treningsprogrammer og dietter for å fremheve visse muskler. Et eksempel er at man ønsker å trene leggmusklene ekstra, slik at de blir større og mer markante uten at man nødvendigvis trener lårmusklene eller de små musklene på fremsiden av leggen.

Treningsmiljøer har alltid fokusert mye på mat. Dette inkluderer vanligvis inntak av protein og kreatin, samt mer uskyldig inntak av mat og helsekosttilskudd. Dette er ikke noe nytt, men når fokuset på utseende og desperasjonen over under-presentasjonen medfører bruk av implantasjoner har det gått for langt. Man kan operere leggmusklene slik at de blir større, og det samme gjelder for brystmuskler. Det er heller ikke unormalt at man før dette tar anabole steroider for å øke muskelmassen. Man kan også få tak i spesiallagde coctailer man drikker får å øke muskelmassen mer enn tradisjonelle medikamenter og proteiner kan gjøre. Dette kan fort bli veldig farlig og man leker med helsa. Det finnes mange eksempler på mennesker som har ødelagt helsa og koppen sin med produkter man ikke har visst effekten av.

Megareksi – symptomer og behandling

De tradisjonelle symptomene på megareksi er veldig ofte prat om trening, vektløfting eller andre metoder å bygge muskler på eller øke muskelmassen; personer som beundrer andres muskler eller en generell beundring for store kropper og muskler; personer som snakker ned sin egen kropp eller sine egne muskler; et stort fokus på kostholdet sitt; ekstremt behov for kontroll rundt mat og måltider, samt veldig liten fleksibilitet rundt mat og måltider og nedprioritering av venner, familie og hobby.

Resultater av lidelsen er isolering og at man bruker mer og mer tid på trening og mat. Dette hindrer gjerne sosial sammenkomster. Personer som lider av sykdommen kan få behandling, noe som vanligvis gjøres gjennom samtaler med lege, terapeut eller psykolog. Det finnes også medikamenter som til en viss grad kan behandle dette, men den store oppgaven ligger i forandring av selvbildet og mental bygging.