Symptomer på spiseforstyrrelser

Personer som lider av spiseforstyrrelser har flere forskjellige symptomer. Noen av disse kan variere fra person til person, og noen av symptomene kan variere fra lidelse til lidelse. Spiseforstyrrelser er et samlebegrep for forskjellige psykiske lidelser som gir personer et forvrengt bilde av sin egen kropp. De mest kjente spiseforstyrrelsene er bulimi, anoreksi og overspising.

Typiske trekk ved anoreksi er at personen mister vekt med vilje, det vil si at det er personen selv som bevisst forårsaker vekttapet. Som et resultat av vekttap og selvsulting vil kroppens næringsinntak forandre seg, noe som fører til humørsvingninger og nedsatt humør. Et annet trekk ved anoreksi er at personen starter med mye trening. Personen vil ikke trene etter eget ønske, men tvinger seg selv til å trene. Det er med andre ord snakk om tvangstrening. Personer som lider av anoreksi trekker seg ofte tilbake sosialt. Det er nokså lett for omverdenen å se vekttap og reagere på det. Personen vil da ofte isolere seg fra andre mennesker for å unngå kommentarer men mest fordi trening og matfokuset tar mye tid. Et annet symptom er at man får unormale matvaner. Personene kutter ut forskjellige matgrupper man tror vil øke vekten deres. Jo lenger inn i lidelsen man kommer jo mer innskrenket blir matvareutvalget.

Konfronterer man en med anoreksi med vekttapet vil den nekte for det. Han eller hun vil normalt føle seg tykk og være veldig fokusert på å telle kalorier, fokusere på hvor mye man har gått ned i vekt, osv.

Bulimi har noen av de samme symptomene, men også et par som er særegne for bulimi. En person som lider av bulimi spiser store mengder mat. Det kan variere fra flere ganger om dagen til noen ganger i uken. Når personen spiser all denne mater føles det ut som man mister kontrollen. Matspisingen tar helt over og man kaster innpå maten. Selv inntaket kan ta noen minutter til flere timer. Deretter kaster man opp maten eller bruker avføringsmiddel for å bli kvitt maten raskt. En person med bulimi er ofte alltid på en slankekur og kobler sin egen selvtillit med vekten man har. Personer som lider av bulimi har ofte de samme følelsesmessige symptomene som personer med anoreksi, man føler depresjon, skam. dårlig selvtillit, humørsvingninger og innesluttethet. Personer med bulimi har ofte normal vekt mens personer med anoreksi er undervektige.

Overspising og hvordan å bekjempe den

Overspising har mange av de samme trekkene som bulimi. Dette er fordi overspising kan ses på som det første stadiet i bulimi. Som personer med bulimi spiser overspisere veldig mye mat. Personene kaster innpå maten og opplever at de mister kontrollen. De klarer ikke stoppe seg selv når de spiser. Spisingen varer på samme måte som bulimi og varierer fra kortere til lengre perioder. Overspisere er også ofte på slankekur da overspising uten at man kaster opp har en tendens til å gi personene overvekt. Interessant nok tilsvarer vekten til overspisere den samme vekten som samfunnet i snitt generelt. Ca. 50 % av overspisere er overvektige, og dette er det samme som folk generelt i samfunnet.

Personer med anoreksi, bulimi og de som lider av overspising har mange av de samme følelsesmessige utfordringene. De lider av depresjon, humørsvingninger, blir fort irriterte og innesluttet. Mennesker som overspiser har en tendens til og overspise mer over tid da gjentatte slankekurer fører til en depresjon som pleies av overspising. Overspising kan også være første etappe før man går inn i lidelsen bulimi. Det er dyrt å overspise, da mat koster mye penger. Mange som overspiser vil derfor også lide økonomisk etterhvert.

Hvis man kjenner noen som lider av flere av disse symptomene eller lider av spiseforstyrrelser må man kontakte lege eller personens familie. Man kan bli helt frisk fra spiseforstyrrelser.